Creatieve schilderworkshop in de klas

Bent u op zoek naar een workshop schilderen voor de basisschool?

Tijdens een praktische les portretschilderen kunt u de leerling laten kennismaken met het schilderen van een portret in acrylverf. Ik begin met een korte beeldende introductie over portretten geschilderd door bekende schilders als Pablo Picasso en Vincent van Gogh. Vervolgens laat ik zien waar je op moet letten bij het tekenen van een gezicht. De positie van o.a. de ogen, de mond en de neus. Daarna gaat de hele groep aan de slag met een eigen portretschilderij waarbij de leerlingen ook individueel begeleid worden.

Creatieve schilderworkshop op Aloysiusschool Schagen

schilderworkshop in de klas (Aloysiusschool Schagen)


Schilderen is goed kijken, oefenen met motoriek en werken vanuit gevoel.

Tijdens de schilderworkshop komt de leerling in aanraking met diverse vaardigheden. Kijken naar een portret op een abstracte manier dat gericht is op vormen die voorkomen in het gezicht. Waar zitten de ogen precies en op welke vorm lijkt een neus. Vaak wordt er teveel nagetekend vanuit de herinnering en niet door goed te kijken.

Bij deze workshop portretschilderen gaat het niet om een goed of mooi eindresultaat. Het gaat om het creatieve proces, het plezier in schilderen en hopelijk ontstaat er interesse voor de teken- en schilderkunst.


Wat hebben de leerlingen nodig

  • canvasdoek of acrylpapier, bij voorkeur 40x30 cm.
  • acrylverf, plakkaatverf of gouache
  • penselen en kwasten
  • schilderspalet, dit kan ook een plat bord zijn van min. 20 cm.
  • Een voorbeeldfoto van het onderwerp, het liefst op formaat A4
  • Een schildersezel is handig maar niet noodzakelijk
  • Een glas of beker met water om de kwasten schoon te maken


Leuk als aanvuling voor de Talentklas

Zijn er op school regelmatig talentklassen of doe-dagen? Dan valt schilderen vaak in de smaak. De leerlingen kunnen hun trotste werk na een paar dagen mee naar huis nemen en laten zien aan ouders en familie.

Voor wie is de schilderworkshop bedoeld?

Schilderen is leuk en leerzaam voor iedere groep. De les wordt in overleg aangepast naar leeftijd van de leerlingen

Hoe lang duurt de workshop?

Het is mogelijk de workshop aan te bieden voor minimaal 1 (les) uur tot bijvoorbeeld een dagdeel. De inhoud van de les wordt aangepast naar de tijdsduur. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de workshops te verdelen over meerdere dagen/weken.


Ik wil graag meer informatie