< Terug naar Blog-overzicht

10 september 2022

De kunstenaar in een wereld van artificial intelligence

Is er toekomst voor de huidige kunstschilder en beeldhouwer


Het creëren van digitale kunst heeft een vlucht genomen met de komst van online platformen als Midjourney en DALL·E 2. Met deze online diensten kun je op basis van ingevoerde tags of omschrijving een beeld laten ontstaan waar menig kunstenaar jaloers op zal zijn.


Het digitaal vervaardigen van kunst is al jaren oud. Een computer kon al snel willekeurige lijnen en cirkels tekenen tot er een abstract werk ontstond. In Photoshop zijn er handige plug-ins, filters en scripts die zorgen dat een foto wordt getransformeerd tot een klassiek schilderij. De meeste foto- en lay-out-applicaties hebben al een verscheidenheid aan templates waarmee de gebruiker direct kan starten en binnen enkele minuten een prachtige poster uit de printer kan laten rollen. Photoshop experimenteert al met in-de-cloud neural filters als smart portrait, landscape mixer en colorizing. Gereedschappen voor de gebruiker om met minimale inspanning het meeste uit de foto te halen. En ook in apps als Instagram en TikTok zijn de mogelijkheden eindeloos.


a.i. kunst met behulp van Midjourney

A.i. Kunst gemaakt met Discord Midjourney naar voorbeeld van Isaac Israels


Voor mijn eigen werken maak ik al gebruik van Photoshop voor het samenstellen van mijn composities. Wanneer er bijvoorbeeld meerdere foto’s worden aangeleverd voor een gezamenlijk portret dan is het gebruik van deze software erg handig voor het creëren van de perfectie compositie. Ook om een model te plaatsen in een nog niet bestaand decor biedt fotosoftware uitkomst. Niet kloppende verhoudingen kunnen eenvoudig worden opgespoord door de de originele foto als laag over het schilderij te plaatsen.


Een nieuw tijdperk voor de kunstenaar?

Moeten we als kunstenaars, artificial intelligence zien als het kwaad, een concurrent en misschien de teleurgang van de vrije creatieve geest en een mooi ambacht? Of wordt het proces van de kunstenaar belangrijker dan het schilderij zelf? Waarom kiest de schilder voor dit onderwerp, wat is haar relatie tot het model en zijn de gemaakte correcties nog zichtbaar. Wellicht kun je als schilder of beeldhouwer a.i. gebruiken in je proces voor inspiratie of verandering van stijl. Maar er is natuurlijk altijd de keuze om je niet te laten beïnvloeden en gedecideerd vanuit eigen geest te blijven creëren.


de kunstenaar maakt gebruik van a.i.

Kunst gemaakt met Discord Midjourney 'woman picasso with yellow and blue in the sun'


een kunstwerk op basis van Van Gogh

Kunst gemaakt met Craiyon 'woman van gogh with blue and yellow'